Diktafon - billig til professionel: Hvad får du for pengene?

Fra billig til professionel diktafon: En guide

Fra billige til professionel diktafon

Det er altid fristende at spare på pengene. Men er det en god ide?

Vi kender alle ærgrelsen over at købe en elektronisk vare enormt billigt, og den så efter en halv time viser sig at være så ubrugelig, at vi ligeså godt kunne have ladet være. Den slags køb ender ofte på genbrugsstationen.

Det er især dine behov, der afgør, om du køber katten i sækken, når du skal have en diktafon. Er det til notater eller mødeoptagelser? Skal du have dine diktater transskriberet? Det kan faktisk sagtens være en god ide at spare penge og gå efter en billig variant. Men hvis du skal mere end optage ideer til dig selv, kan du pludselig godt blive frustreret over, at du ikke lige tog en bedre model.

Vi guider dig hurtigt igennem diktafonverdenen – fra billig til professionel. Når du færdig med at læse, ved du mere om, hvordan du bedst får dækket dine dikteringsbehov, så du hverken betaler for meget eller for lidt.


Billige diktafoner – nemme optagelser i lommeformat

Pris: 400 – 2.000 kr.

Hvad får du? En digital voice recorder der kan gemme dine diktater og overføre dem til computer.

Bedst til: Dig der skal optage til eget brug og ikke behøver at transskribere dine optagelser til tekst.


Lad os først få en ting på det rene: Vi vil aldrig anbefale dig at købe en billig diktafon fra en ukendt producent, som ligger til en uhørt lav pris, men som også viser sig at smelte i hånden på dig. Det er ikke det, vi her mener med billig.

Når du køber en digital optager til et par hundrede kroner, er det altid en god ide at gå efter de velkendte producenter, som kun laver diktafoner af god kvalitet. Philips og Olympus er to velkendte mærker, og som du altid kan regne med giver dig værdi for pengene.

Når vi nu har advaret dig mod dårlige mærker, kan en billig diktafon være rigeligt for dig, hvis dit behov kun er at optage til personligt brug.

En simpel diktafon er intet andet end en god mikrofon med indbygget hukommelse, så du gemmer dine optagelser direkte. Det gør det nemt for dig at indspille og indtale i ordentlig kvalitet, så du kan gemme lydfiler i alle situationer. Langt de fleste modeller kan overføre filerne til din computer via USB. Fordelene ved at bruge denne frem for bare at optage med mobiltelefonen er, at du har mange, mange flere timers strøm på en opladning, og at du derfor heller ikke ender ud med en flad mobiltelefon, og at de indbyggede mikrofoner er i meget højere kvalitet.

Prisen på en simpel diktafon afhænger af mikrofonens kvalitet og ekstraudstyret. Du kan eksempelvis få en zoom mikrofon, der kan optage målrettet fra stor afstand, eller en mødemikrofon, der kan fange alt i 360°, så du opfanger alle rundt om et bord ligeligt.

Eksempler på diktafoner:

Billige diktafoner

Et godt eksempel på en god diktafon til notater og andre personlige optagelser er Olympus VN-541PC. Det er en forholdsvis billig investering på under 500 kr., men optagekvaliteten er ganske god. Alle ekstra features er barberet fra, og derfor kan du få den til få penge.

En anden diktafon fra Olympus, deres DM-720 har noget mere at give af. Den har f.eks. en ekstra mikrofon, som er indrettet til at kunne optage fra større afstande. Fordelen er, at du kan tage den med til bl.a. forelæsninger eller foredrag og fange hele sessionen i ultrahøj kvalitet. Du får også stereomikrofoner, som fungerer fantastisk til interviews og samtaler.

Philips har lavet den ultimative diktafon til møder, hvor du med i pakken får en mødemikrofon, du kan stille midt på bordet og dokumentere alt til et referat. Diktafonen, der hedder Philips DVT8010, har ligeledes også en langtrækkende mikrofon til forelæsninger og kan optage i højeste lydformat i stereo - en perfekt måde at optage interviews på. Det er i det hele taget den ultimative allround diktafon og må derfor betegnes som en bestseller.

Læs mere om eller køb Olympus VN 541PC her

Læs mere om eller køb Olympus DM 720 her

Læs mere om eller køb Philips DVT 8010 her


Opgrader til semipro diktafoner

Pris: 2.000 – 5.000 kr.

Hvad får du? En slidstærk diktafon med bedre muligheder for at redigere i diktatet. Dedikeret software til computeren, der håndterer diktaterne professionelt til transskribering og arkivering.

Bedst til: Dig der arbejder i en lille virksomhed og behøver dokumentation og behandling af diktater – eventuelt transskribering og arkivering af sager. Du dikterer ikke dagligt, men gør det dog løbende.


Hvis du bruger diktering til lidt mere end eget brug, bør du overveje at kigge på de enheder, der er mere professionelle, men stadig ligger til en god pris.

Du får nemlig en hel del flere anvendelige redskaber, der ender med at gøre din dag både nemmere og mere effektiv.

Modsat de billigere diktafoner får du:

Muligheden for at redigere i dine indtalinger, så du både kan indsætte og slette dele midt i diktatet. Derfor kan du ganske enkelt rette dig selv uden at skulle starte helt forfra

En enhed bygget med en enorm slidstyrke, så du ikke oplever, at den går i stykker mellem hænderne på dig midt i en vigtig indtaling.

Dedikeret software til dine diktater, så du både kan redigere og prioritere dem på din computer. Hvis du har en sekretær kan du sende diktaterne afsted til transskription og arkivering.

Eksempler på diktafoner:

Semiprofessionelle diktafoner

Olympus står bag en enormt prisvenlig diktafon, DS 2500. Den har mange gode funktioner, som vi nævner ovenfor. Du kan redigere i dine optagelser, og huset er bygget i holdbart metal. Den leveres med en lille softwarepakke, som gør det nemt for dig også at håndtere dine diktater på computeren.

Philips har lavet en fantastisk serie af slidstærke og brugervenlige diktafoner, hvor vi kan nævne DPM 6000 og DPM 7000 som to eksempler. De er bygget i rustfri stål, har et brugervenligt farvedisplay, der gør betjeningen uhyre nem.

Forskellen imellem dem er, at der på siden af DPM 6000 er en række trykknapper, du styrer dine optagelser med, og DPM 7000 er udstyret med en skydeknap, du skubber op og ned i stedet. Du har derfor mulighed for selv at vælge din diktafon ud fra, hvad der passer dig bedst.

Læs mere om eller køb Olympus DS 2500 her

Læs mere om eller køb Philips DPM 6000 her

Læs mere om eller køb Philips DPM 7000 her


De allerbedste diktafoner til den professionelle bruger

Pris: 3.000 – 6.000 kr.

Hvad får du? En slidstærk diktafon med udvidede redigeringsmuligheder og fuldt professionel software, der kan håndtere automatisk overførsel og kryptering af diktater, så du hurtigt, nemt og sikkert kan få dem transskriberet og arkiveret hos sekretæren.

Bedst til: Dig der dikterer dagligt og har brug for et effektivt workflow, der automatisk videresender dine færdige diktater til transskribering og arkivering.


Hvis du skal bruge diktafonen som dit daglige arbejdsværktøj, og du ønsker en hurtigere og mere effektiv arbejdsproces, når dine diktater skal sendes videre, har du brug for en professionel løsning. Her går både diktafon og software hånd i hånd, så dit daglige arbejde kan fungere gnidningsløst, hvilket både øger produktiviteten og arbejdshumøret!

Alle professionelle diktafoner optager i den allerhøjeste standard, så du kan redigere, prioritere og kryptere dine diktater.

Med til udstyret hører en docking station, så du nemt kan sætte diktafonen til din computer. Den overfører dine diktater til computeren og holder diktafonen opladet, så du ikke behøver at bekymre dig om strømniveauet.

Den allerbedste fordel er den professionelle softwarepakke, hvor du kan tilføje både kommentarer og vedhæfte filer til dine diktater. Du kan oveni opsætte både automatisk email- eller ftp-overførsel af dine færdige filer til en eller flere sekretærer, som kan tage sig af transskription og arkivering.

Det ekstra strømlinede arbejdsflow kan ofte gøre en stor forskel og spare dit firma for mange penge.

Eksempler på diktafoner:

Professionelle diktafoner

Olympus har med deres DS-5500 skabt en diktafon, som er kompatibel med rigtigt mange ældre versioner af software og docking stationer. Derfor er det stadig en diktafon, som er på markedet, men langt det bedste valg er deres DS-7000, som er en af de mest populære professionelle diktafoner på verdensplan.

Det skyldes en fantastisk stor funktionalitet, brugervenlighed og arbejdsflow til især mindre virksomheder. Den lange batterilevetid gør, at du kan tage diktafonen med overalt, hvis du vil, og den overfører automatisk diktaterne, når du sætter den i docking stationen.

Philips DPM 8000 er fuldt på højde med Olympus DS-7000, og de deler mange funktioner. Det er derfor helt op til personlige præferencer, om du vælger Olympus eller Philips. De er begge det ultimative, du kan få inden for diktering - det bliver ikke bedre. Så du behøver ikke kigge meget længere ned end hertil!

Læs mere om eller køb Olympus DS 5500 her

Læs mere om eller køb Olympus DS 7000 her

Læs mere om eller køb Philips DPM 8000 her


Serverbaseret diktering – det sidste skridt

Det kan endda være en fordel for større virksomheder at oprette en serverbaseret løsning, hvor dikteringssystemet bliver styret centralt. Du effektiviserer især vedligeholdelsen, og du har mulighed for at være mange brugere på samme netværk samtidig.

Dette er en skræddersyet overbygning til professionel diktering for større firmaer. Du har derfor altid brug for en ekspert i diktering, som kan assistere i opsætning og vedligehold.


Vi håber at have givet dig redskaberne til at vælge den diktafon, der giver dig mest værdi i hverdagen. God fornøjelse med din diktering!

Du kan også finde diktafoner her med vores diktafon guide© Zinuss.