Høretelefoner til træning: 7 ting du skal holde øje med
Her hos Zinuss sidder vi meget foran en computer. Timerne går, blogindlæg bliver skrevet, produkter bliver lagt op, kaffen bliver suppleret med lidt fløde og kage, og pludselig bliver den ellers så veltrænede sixpack forvandlet til en kvabset ølkasse. Og den pryder ikke så godt, når vi smider trøjen på stranden, og den får heller ikke ligefrem vores praktiserende læger til at juble af begejstring under det årlige helbredstjek.
Og så er det jo godt, at man heldigvis kan træne sig ud af flommernes greb, og det gør vi danskere generelt også i stor stil. Ifølge Idrættens Analyseinstitut holder 4 ud af 5 danskere formen ved lige ved hjælp af en eller anden form for aktivitet.
Men vi kender alle godt fornemmelsen af, at vi godt kunne glide ind i den gruppe af mennesker, som ikke gør. Som bare ligger på sofaen. Bare lige for en enkelt dag… Derfor er det vigtigste, at du dyrker en aktivitet, som giver det skønne dopamin til hjernen, for ellers ved vi alle godt, det nyeste show på Netflix nok ender med at vinde kampen om din krop.
En af de mest hyppige hjælpere til at holde motivationen er god musik i ørerne. Det giver energi og fokus og lader os tænke på andet end ømme lår og overarme, når julefedtet skal svedes af i fitnesscenteret, i løbeskoene eller på cykelsadlen.
Derfor har vi listet 7 ting, du skal holde øje med, når du skal op i gear med sæt høretelefoner til træning i ørerne.
Og fordi vi alle dyrker vidt forskellige ting, er det svært at generalisere om noget som helst. Derfor dykker vi helt ned i, hvad du skal kigge efter til din aktivitet og træning, og eftersom vi er headsetforhandlere, kommer vi med det bedste produkt i vores sortiment fra Plantronics. Vi håber, vi er tilgivet! Så hvis du har lyst, kan du tage et tigerspring til det, du dyrker allermest allerede nu:
Høretelefoner til løb;
Høretelefoner til fitness, styrketræning og crossfit;
Høretelefoner til cykling og mountainbike;
Høretelefoner til ski og snowboard;
Høretelefoner til vandring og friluftsliv
Ellers bliv hængende og læs mere om…
7 ting at holde øje med i et træningsheadset
Nogle ting er universelle, når vi kigger efter et sæt høretelefoner til sport, træning eller fritid. Det være sig, at de er behagelige, sidder godt på hovedet, spiller god lyd, ikke er for tunge, eller du er i stand til at kontrollere musikken eller tage opkaldet uden at skulle have mobilen frem. Det er ikke disse, vi beskriver her.
Det, vi gerne vil fokusere på, er de steder, hvor din træningsform stiller nogle unikke krav, som ikke nødvendigvis altid gør sig gældende for et sæt gode høretelefoner. Der hvor du ganske retmæssigt bør forvente noget ud over det sædvanlige fra din investering.
Derfor er vi gået i laboratoriet og er har fundet 7 bestemte punkter, som er afgørende for, hvor godt et sæt høretelefoner passer til det, der holder dig i form:
Resistens mod vand og svedDet kan være noget være svineri at holde formen ved lige. Pulsen kommer i vejret, temperaturen stiger til det kriminelle, og sveden står ud af alle porer som en højaktiv islandsk gejser. Det er ikke kønt. Men det er vådt. Og derfor skal et sæt høretelefoner kunne klare at blive griset til af sved, uden det går ind i elektronikken. Hvis der kommer vand ind til de centrale elementer af høretelefonerne, kan metaldele irre til, og du kan hurtigt ende med et sæt ubrugelige hørebøffer. Endnu værre er det selvfølgelig, hvis du bliver fanget i en mindre orkan under løbeturen, og vandet står ind fra alle sider. Så selvfølgelig skal et fitnessheadset være vandtæt, og det er sjældent, du ikke har brug for det. |
|
Resistens mod støvNogle gange hvirvler vi støv op. Det er ikke altid med vilje, men når vi f.eks. cykler, kan vi godt risikere at genskabe luften på en solrig Roskilde Festival, og den slags støv trænger ind overalt. Derfor er det vigtigt at tjekke, om elektronikken til din udendørs træning er klar til at stå imod det pres, der kan komme af ophvirvlet jord. Generelt er det nemt at tjekke et sæt høretelefoners resistens mod vand og støv. De fleste træningsheadset lister det, man kalder Ingress Protection Rating, eller forkortet IP, efterfulgt af to tal. Det første tal går fra 1-7 og angiver resistensen mod partikler, de andet tal går fra 1-8 og angiver resistensen mod væsker. Jo højere tal, jo højere beskyttelse. |
|
Assistance under træningVed nogle træningsformer er der mange ting, du skal holde øje med - antallet af repetitioner, hvor høj din puls er, hvor hurtigt du bevæger dig, osv. Her kan det være en fordel, at headsettet har indbyggede funktioner, som gør det lettere for dig at holde overblikket over disse ting. Det kan være en stemme, som siger, når du når et mål, eller som giver dig meldinger om din hjerterytme. Det kan også være, at høretelefonerne samarbejder med app på telefonen, så du kan kombinere det med et træningsprogram. Det er ikke nødvendigt til alle slags træning, men det er en funktion, som du hurtigt finder en god anvendelse i, når du først har prøvet den. Og derfra kan du ikke leve uden. |
|
Forstærket fit til hurtige bevægelserDe fleste former for træning forudsætter, at du ikke sidder stille i en stol. Du skal bevæge dig ret meget. Det kræver ekstra af høretelefonernes evne til at sidde fast, og derfor kan du godt få brug for, at der er gjort lidt ekstra i designet for, at de ikke ryger ud allerede under opvarmningen. Nogle træningsheadset har specielle vinger til ørepropperne, andre har ørekroge, der sidder bagom øret, men fælles for dem alle er, at de sidder mere fast end et sæt almindelige høretelefoner. |
|
Høre omgivelserneNogle gange bevæger du dig rundt i en verden, der ikke lige stopper, fordi du uvidende med tung bas i høregangen ræser forbi. Og så går det galt. Andre gange ligger du ved bænkpressen og vil egentlig bare gerne være fri for forstyrrelser. Det kan være meget individuelt for din træningsform, om du har behov for, at headsettet lukker lyd ind. Men hvis der er trafik omkring dig, bliver du nødt til at følge med i verden omkring dig. Og så nytter det ikke, at du er lukket helt af... |
|
Bluetooth forbindelseKabler har det med at komme i vejen for alt. Slip for det ved at droppe ledningen og anvende den Bluetooth, som din telefon tigger dig om at bruge. For det jackstik har oplevet nogle gedigne tæv gennem tiderne, når din arm eller dit cykelstyr igen blev filtreret ind i ledningen. |
|
Lang batterilevetidHvis du er gået over til trådløs, så kan det være surt, at batteriet løber tør, når du har seks timer endnu, og der er ca. 50 km til nærmeste stikkontakt. Nogle gange er en øget batterilevetid et must! |
Der er naturligvis stor forskel på træning, og derfor kan der også være ting, der for dig er vigtigere at gå efter end andre. Derfor er vi gået skridtet videre og lister, hvor meget du skal holde øje med hver af de 7 punkter for vores mest populære træningsformer.
Høretelefoner til løb
Hvis du også har det svært med at få dine normale hovedtelefoner til at passe overens med løbeturen, er du ikke alene. Det kan være skønt at lytte til musik eller podcasts, mens man jogger derudaf, men at bruge sit almindelige headset til løb kan skabe udfordringer.
For det første kommer ledningen ofte i vejen, og dernæst kan de glide ud af ørerne, når du begynder at svede, og kroppen hopper fra de lange trin.
Et godt sæt løbe høretelefoner skal først og fremmest sidde fast i al slags vejr. Det kræver, at de er resistente mod vand, og det kræver, at de har nogle ekstra foranstaltninger, som får dem til at sidde fast. Om det er med ørekrog eller ekstra vinger i gummi på øreproppen, kan være underordnet, men de fleste normale høretelefoner, om det er in-ear eller on-ear, falder af efter kort tid eller sætter sig løs.
Støvproblemer kan selvfølgelig opstå, hvis du løber i skoven på tørre sommerdage, og du bliver overhalet af cykler eller biler, så en smule støvresistens skal du gerne have, men det er ikke alfa omega.
Det kan være en stor fordel for dig at få dig et headset med indbyggede ekstra funktioner, såsom pulsmåler og måling af iltforbrug, så du hele tiden får besked på, om du løber på den rigtige måde. Det optimerer din træning, så den har maksimal effektivitet, uden du gør nogen skade på dig selv.
Og så er det til sidst en stor fordel at give slip på ledningen. Der er mange af os, som gennem tiden har forbandet ledningen langt væk, når den vikler sig ind i højre arm, eller den sidder forkert under løbejakken og endnu an gang flår høretelefonerne ud. En forlænget batterilevetid er rar at have, men ikke nødvendig som sådan. De fleste høretelefoner holder alligevel i over 5 timer.
Bedste headset til løb: Plantronics BackBeat FIT 3100
BackBeat FIT 3100 er lavet specifikt til udendørs træning. Headsettet er både støv- og vandafvisende, og de specielt designede ørepropper tillader lyden fra dine omgivelser at nå dine ører, uden det går ud over lydkvaliteten i musikken.
Det kan desuden holde til både støv og regn, og du er forbundet med Bluetooth, hvilket eliminerer ledningen. Designet er det, man kalder ”true wireless” – helt uden kabler. Høretelefonerne er to separate in-ears med ørekroge, som kommunikerer trådløst med hinanden samt mobilen. Samtidig sidder de via ørekrogen fastlåst, så de ikke rykker sig løs, når du bevæger dig med hastige skridt.
Og sidst, men ikke mindst, kan du kontrollere musikken direkte på headsettet, plus du kan besvare opkald, uden du skal have telefonen frem. Det er en fordel, hvis den er gemt væk et sted i inderlommen. Du kan endda personligt indstille yderligere kommandoer, såsom at starte et stopur eller spille din favoritplayliste via det innovative My Tap i en app på din mobiltelefon.
Læs mere om Plantronics BackBeat FIT 3100 her
Høretelefoner til fitness, styrketræning og crossfit
Det vigtigste ved et fitness headset er, at det ikke sidder i vejen. Det skal være usynligt, så du næsten ikke mærker det. Det inkluderer oftest, at det er småt, in-ear og trådløst. Ved crossfit bevæger vi os ovenikøbet en hel del, oftest så vi næsten føler, at vi er døden nær. Det stiller særlige krav til, at headsettet sidder fast og sikkert – og ikke sidder i vejen.
En god bonus er, hvis høretelefonerne kan hjælpe dig med at holde styr på din træning. Det kan være forbrænding eller antallet af repetitioner, når du laver mavebøjninger og armstræk i et væk. Det kan være vanskeligt at tælle til 50, når blodet når samme temperatur som frisklavet kaffe.
Det er sjældent at et træningspas varer i mange timer, så en ekstra høj batterilevetid er ikke nødvendig. De fleste høretelefoner vil sagtens kunne holde til en uges træning.
Svedresistens er naturligvis en deal breaker. Billige plasticheadset går i stykker, hurtigere end du kan nå at drikke en liter proteinshake.
Bedste fitness høretelefoner: Plantronics BackBeat FIT 350
Plantronics BackBeat FIT 350 er særligt udviklet til at være lette og stabile og kunne holde til enhver workout.
Høretelefonerne er udstyret med secure-fit ørepropper, der med specielt indrettede vinger sidder fast, også når du hopper, løber, danser eller står på hovedet. De har backup af et sæt ørekroge, der holder hele headsettet fast, også hvis en tornado tilfældigvis skulle drøne gennem fitnesscenteret.
Og i tilfælde af tornado, eller sveden skulle hagle ned ad kinderne på dig, kan headsettet også klare det. Med sin IPX5 certificering kan det klare de våde strabadser uden at blinke.
Batterilevetiden er på op til 6 timers brug på en enkelt opladning. Rigeligt til, at du ikke behøver at skippe bentræningen pga. mangel på batteri. Så det er bare at tage musikken i ørerne og benene på hesten og banke derudaf!
Læs mere om Plantronics BackBeat FIT 350 her
Høretelefoner til cykling og mountainbike
Vi er ikke alle trygge ved at bruge høretelefonerne på cyklen. Mange er, det er ret tydeligt i gadebilledet, men det kan godt være en smule risikabelt, hvis vi ikke er helt opmærksomme i trafikken. Når vi cykler som motion, hvad end det er på mountainbike, eller på racercykel, er det ligeledes en fordel, at vi i det mindste ikke er helt aflukket, når vi bevæger os rundt.
Men ellers er det vigtigste ved et headset til cykel, at ledningen ikke kommer i vejen. Det skal pinedød være trådløst, for med 50 km/t er der ikke noget, som skal sætte sig i vejen nogen steder! Det indbefatter, at det også sidder fast, også når vi kører over trærødder, vejbump eller udfordrer pavéerne i det nordlige Frankrig. Det er noget af en prøvelse.
Og headsettet skal kunne holde til vind, vand og vejr. Det indbefatter en sved- og støvresistens, der ligger over normalen, for det kan godt være en beskidt affære at hjule rundt på skovbunden.
Det er ikke nogen stærk nødvendighed at have ekstra features i headsettet, de fleste af os har alligevel en cykelcomputer til at holde styr på vores færd og færden. Batterilevetiden kan godt være en faktor, man skal holde øje med. Det er trods alt ikke sjældent, at en cykeltur varer en 3-4 timer. Men da de fleste trådløse træningshøretelefoner har batteri nok til mindst 5-6 timer, har du ved at købe et sæt i god kvalitet næsten altid nok på en opladning.
Bedste høretelefoner til cykling: Plantronics BackBeat FIT 2100
Plantronics har med deres BackBeat FIT 2100 headset lavet noget nær det ideelle headset til cykeltræning. Headsettet er oprindeligt lavet til løb, men dets topkvaliteter passer uendeligt godt til livet på sadlen.
Den robuste overflade lukker høretelefonerne af for vand og støv udefra, og den er nem at rengøre under vandhanen bagefter. Plantronics har desuden brugt mange kræfter på at finde en løsning, som holder høretelefonerne fast på øret, også når det bumper allermest.
Løsningen er en ørekrog og nakkebøjle, og den fungerer overraskende godt, også når underlaget bliver virkelig ujævnt. Muligheden for at følge med i, hvad der sker omkring dig, er desuden en del af kernen i designet, hvor den åbne øreprop lader dig høre dine omgivelser.
Til sidst forbinder du headsettet med Bluetooth, og batterilevetiden er på 7 timer. Du kan både styre musikken og lydstyrken, samt besvare opkald uden at skulle standse cyklen og have mobilen frem.
Det, mener vi bestemt, er en god kombi!
Læs mere om Plantronics BackBeat FIT 2100 her
Høretelefoner til ski og snowboard
En af vores favoritaktiviteter om vinteren, når alt er gråt og trist, er at sige farvel til regnen og goddag til sneen. Skisport er fantastisk, da du stadig kan være aktiv i ferien, og det er sjovt! Og selvfølgelig skal du også have et godt sæt høretelefoner til at race ned ad den sorte piste – alting bliver bare mere spændende med musik i ørerne…
Men hvis du ønsker lidt bedre alternativer til bare at tage det billigste med hjemmefra og investere i et produkt, der ikke bare går i stykker 8 km oppe ad bjerget, så kan det være en god ide at holde øje med et par bestemte ting.
For det første kræver det noget af dine høretelefoners evne til at holde vand ude. Man kan godt komme til at få pulsen op under sådan en skijakke, og sne bliver jo vådt, når det udsættes for lidt kropstemperatur, så det kommer til at være fugtigt.
Hvis du har hjelm på, som du jo helst burde have, er det faktisk ikke så vigtigt, at høretelefonerne sidder så godt fast, at de næsten skal vrides ud. Hjelmen klarer den opgave. Men de må gerne være små, og så skal de helst ikke blive væk i styrt.
Og så ville du nok også blive ret træt af løjpelivet, hvis du kun havde medbragt et sæt høretelefoner med ledning. For du bevæger dig meget, og ledninger bliver filtrede og river sig løs. Så gå efter Bluetooth. Og gå efter et sæt Bluetooth øretelefoner med lang batterilevetid. For du er mange timer væk, og oplademulighederne ligger ikke ligefrem ved nærmeste gadehjørne.
Bedste høretelefoner til ski:Plantronics BackBeat FIT 300
BackBeat FIT 300 er et decideret in-ear fitness headset, og det er en smart ting at udnytte til skiløbet. For designet med et par små høretelefoner i øret er kombineret med en snor, der sidder bag nakken, som mindsker risikoen for, at headsettet ryger af i farten og bliver væk i sneen. Og det klemmer ikke under hjelmen.
Det er naturligvis svedresistent og kobles til din telefon via Bluetooth. Batterilevetiden på op til 6 timer burde nemt holde til en dags skiløb, så hvis du bare oplader det hver aften, burde du nemt kunne styre udenom enhver total afladning. Hvis du alligevel skulle være uheldig, kan du med en powerbank på skiliften give dig selv lyttetid ned ad bjerget med en hurtigopladning.
Og headsettet er naturligvis vandtæt med en IPX5-certificering. Så det er bare med at tage musik i ørerne, brædder under fødderne og have det sjovt!
Læs mere om Plantronics BackBeat FIT 300 her
Høretelefoner til vandring og friluftsliv
Der er mange aktiviteter i det, vi ikke nødvendigvis forbinder med sport eller fitness, men som alligevel bidrager til en sund livsstil med masser af bevægelse og motion. Og disse aktiviteter udgør langt størstedelen af den daglige motion, vi får, oftest uden at vi tænker over det. Om vi så vandrer, går på jagt, fisker eller noget helt tredje, kan det være rart at sætte noget i ørerne og lade sig rive ud af hverdagen og finde ro i musikken.
Derfor tager vi også høretelefoner til gåturen eller fisketuren med i anbefalingerne, for vi er mange, der, udover en tur i træningscenteret, også nyder de mere mediterende udendørs aktiviteter som en del af vores aktive liv. Og det sætter naturligvis helt andre krav til musikapparaterne.
Først og fremmest skal du tage højde for det danske vejr. Det ene øjeblik står du og nyder varmen i solskinnet, det næste sender Guds vrede kaskader af regn i hovedet på dig, så dine høretelefoner skal naturligvis kunne tage en portion vand, uden elektronikken lider overlast.
En anden ting at være opmærksom på er, at du gerne skal kunne høre dine omgivelser. Vi deler udelivet med andre mennesker, og dyr kan springe ud af busken, så det er en god ide ikke at være helt isoleret.
Og til sidst er du jo ude i længere tid, så hvis du vælger et sæt Bluetooth høretelefoner, skal du helst ikke gå i akut strømmangel efter et kvarter.
Bedste høretelefoner til udelivet: Plantronics BackBeat FIT 500
BackBeat FIT 500 fra Plantronics er noget så sjældent som et sæt on-ear høretelefone til sport og aktiviteter. Det giver den fordel, at materialerne og designet er skabt til at modstå udendørsstrabadserne, også når det regner. Du skal med andre ord ikke bekymre dig om høretelefonernes velbefindende, når vejret går dig imod.
De skærmer derudover ikke fuldstændigt af over for omverdenens lyde, så når nogen dytter i hornet, eller noget rasler i krattet, er du ikke lukket komplet inde i taleradioens univers. Du kan derfor agere i verden omkring dig på en anden måde end ved et sæt in-ears, som totalt blokerer for ørekanalerne.
Og sidst, men ikke mindst, betyder den øgede størrelse på høretelefonerne, at de kan gemme på et større batteri, så i stedet for en normal levetid på 5-7 timer har du en tredoblet batteritid på op mod 18 timer.
Læs mere om Plantronics BackBeat FIT 500 her
Vi håber, du kom tættere på at finde ud af, hvad der er værd at kigge efter til din sport eller træning. Der er mange flere former for aktiviteter derude, og vi har naturligvis ikke mulighed for at dække dem alle.
Men hvis du overvejer, hvad din træning kræver af dine høretelefoner inden for de kriterier, vi har nævnt her, og du holder dig til dem, når du køber, kan du være ret sikker på, at du er på rette vej mod bedre kondi og mod bedre lyd.
Og så er det bare med at give den gas!