Støj på arbejdspladsen: 4 effektive støjværn til kontoret

Støj på arbejdspladsen

Støj på arbejdspladsen

Arbejder du i storrumskontor?

Så kender du sikkert det her: Dine medarbejdere klager over støj fra kolleger, maskiner, tastaturer, telefoner, og hvad skal vi ellers nævne? Det kan være en kamp at få lavet noget ordentligt arbejde, og produktiviteten går i bund. Man bliver konstant forstyrret, og I har måske fundet på jeres egne metoder til at dæmme op for det.

Men vi døjer alle med støj, og hjemmebryggede metoder bliver også en gene i sig selv. I skal bruge både tid og energi på at sætte ting op, gå andre steder hen eller måske endda arbejde om aftenen, hvor du egentlig helst ville holde fri.

Hvor stort et problem er støj egentlig derude? Vi giver svaret (du er ikke alene!) og leverer fire effektive virkemidler, der kan hjælpe dig og din arbejdsplads med for at bekæmpe spektaklet og øge resultaterne på bundlinjen.

Støj overdøver produktiviteten

Tendensen er tydelig.

Storrumskontoret er et fantastisk miljø til at udveksle ideer og komme på nye kreative tanker. Men det skaber også forstyrrelser og stress, når vi skal være effektive og nå vores opgaver.

NCC har lavet en stor støjanalyse blandt 4.000 ansatte i Skandinavien, og deres konklusion er netop, at kreativiteten bliver sluppet fri, men at 3 ud af 5 ansatte oplever øget stress.

Plantronics har på samme tid lavet en undersøgelse af støjgener blandt store virksomheder i Danmark med over 250 ansatte, som koncentrerer sig udelukkende om støjgener. 4 ud af 5 finder i denne undersøgelse støjen på deres arbejdsplads generende, og knap halvdelen af alle har på et tidspunkt klaget til ledelsen over generne.

Hvad er kilderne til al den støj?

Ifølge Plantronics-undersøgelsen er de tre mest udbredte kilder til støj dine kollegers samtaler, telefoner der ringer og dårlig akustik. Andre irriterende støjkilder kan også være klikkende tastaturer, bippende printere eller spyttende kaffemaskiner – det store kontorrum er fyldt med forstyrrende lyde.

Hvor dyrt er det?

Støjen påvirker os desværre negativt, og vi får lavet færre ting, da vi ikke kan koncentrere os. Det betyder både en lavere produktivitet og højere stress, da vi både skal forholde os til den fysiske larm og den støt stigende bunke opgaver, der tynger os mentalt.

I sidste ende giver det et dårligere arbejdsliv og flere sygedage.

Især de koncentrationskrævende opgaver lider under støjen, og man kan opleve op til 10 prc. forværring af sin arbejdskapacitet. Følelsen af træthed øges, og motivationen mindskes, hvis man som medarbejder ikke har mulighed for at finde privat stilhed.

Det tager ikke mange sekunder at regne ud, at sådanne negative effekter går ud over produktiviteten og bundlinjen i sidste ende. Vi danskere tjener ca. 300.000 kr. om året i snit. For hver procent vi går ned i produktivitet, vil det rundt regnet betyde et tab på 3.000 kr. om året – per medarbejder. Dertil skal man også lægge stress og manglende motivation, hvilket kan koste endnu mere på langt sigt.

Heldigvis er der mange slags hjælp at hente. Du behøver ikke at lukke storrumskontoret ned igen for at flytte langt ud fredfyldte landlige omgivelser!

Vi giver dig her fire måder, der hver især effektivt hindrer at støjen går ud over produktiviteten.

Dæk ørerne til med headset

Støjreducerende headset

Virker især til: Støj fra kolleger – telefonstøj

Tag et headset på og bloker for al støj fra dine omgivelser, mens du hører beroligende musik eller tager telefonsamtalen med dine kunder eller samarbejdspartnere.


Fordele:    Meget fleksibelt – den enkelte medarbejder bestemmer – mange løsninger – ideelt til bedre telefonsamtaler


Headset er en enormt fleksibel og effektiv løsning på støjproblemer. De bedste modeller har endda aktiv støjreduktion i ørerne, hvilket giver dig endnu mere ro.

Du kan også selv bestemme, hvornår du vil være social med resten af kontoret, og hvornår du har brug for at isolere dig og fokusere på dine opgaver.

Mange virksomheder skifter i øjeblikket til Unified Communications løsninger. Her spiller headset en central rolle. Det giver god mening, da de er med til at integrere kommunikationssystemerne i organisationen og gøre det lettere for medarbejdere at tale sammen og koordinere aftaler. Det øger produktiviteten betydeligt. Undersøgelser har vist, at medarbejdere med headset bruger Unified Communications mulighederne 2,5 gange mere end deres kolleger uden headset.

En yderligere fordel med et godt trådløst headset er en øget effektivitet i telefonsamtalerne med helt op til 75 prc. Du kan bevæge dig rundt og tage opkaldet overalt, hvilket betyder færre missede opkald og mindre telefonstøj på kontoret.

Professionelle headset har derudover en indbygget støjdæmpende mikrofon, der aktivt sorterer dine kollegers larm fra – en funktion de færreste telefoner kan prale af. På denne måde oplever dine kunder og samarbejdspartnere en bedre oplevelse, når de taler med jer over telefonen.

Du kan på samme tid have dine hænder fri, mens du taler i telefon. Det er ikke alene bedre for ergonomien, men det betyder også, at du kan arbejde videre under samtalen og derved undgå at blive afbrudt fuldstændigt i dit flow, når telefonen ringer.

Udgiften til headset er hurtigt tjent ind igen.

Produktiviteten kan stige med op til 25 prc. under samtalen, og hvis du taler i telefon mere end 10 prc. af tiden, giver et headset dig en samlet stigning på dine daglige resultater på mindst 2,5 prc.

Støjreduktionen mindsker produktivitetstabet yderligere. Det er ikke uvant, at headset kan halvere den tabte produktivitet forårsaget af støj - helt op til 5 prc. Hvis vi sammenligner det med den gennemsnitlige danske løn på 300.000 kr., betyder et headset en øget produktivitet på op imod 22.500 om året - per telefonhungrende medarbejder!

Et headset holder gerne 3 år uden problemer, så regnestykket er klart til din fordel. Og den generelle hovedregel er: jo bedre støjreduktion, jo højere produktivitet. Derfor kan det faktisk være en god ide at investere i et headset med en høj aktiv støjreduktion. Du kan læse vores blog om aktiv støjreduktion her.


Ulemper:    Mindre kommunikation mellem kolleger – enten er man isoleret, ellers er man fuldt udsat – løser ikke nødvendigvis støjproblemet i sig selv


Headset har dog også sine begrænsninger.

For det første er det lidt en alt-eller-intet løsning. Det er svært at tage et headset halvt på, selvom man kan tænde eller slukke for aktiv støjreduktion. Derfor må man beslutte sig for, om man vil være med eller uden for kontorets liv. Du kan dog hurtigt tage det af igen!

Dernæst løser det ikke kilden til støjen, hvis den skyldes dine medarbejderes højlydte samtaler eller rummets dårlige akustik. Derfor vil du muligvis stadig opleve larmen, når du tager headsettet af. Vi kan derfor alle godt blive fristet til at beholde headsettet på hele dagen, hvilket svækker værdien af storrumskontoret.

Konklusion: Du skal bare være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis løser kilden til støjgenerne på din arbejdsplads, og at man ved overbrug kan melde sig ude af fællesskabet.

Et godt basisheadset med støjreduktion er Plantronics Blackwire 725.

Stiller du ekstra høje krav til koncentration og lytteoplevelse, kan du vælge et fantastisk musikheadset med aktiv støjreduktion, Plantronics Voyager Focus.

Er du enormt støjplaget, kan du isolere dig fuldstændigt med Jabra Evolve 80.

Busylight – En lille pind med stor virkning

Busylight mod støj

Virker især til:    Forstyrrelser fra kolleger

Busylight er et lille fyrtårn, du sætter på din computerskærm eller skillevæg. Et LED-lys i enden viser automatisk, om du er optaget, om du taler i telefon, eller om du er ledig til at deltage i samarbejdet.


Fordele: Fleksibel og automatisk – den enkelte medarbejder bestemmer – koster få penge


Med en Busylight vil dine kolleger ikke forstyrre dig på uønskede tidspunkter, og de ved automatisk, at de ikke skal tale alt for højt i nærheden, når du eksempelvis taler i telefon.

Den har et lys, der automatisk skifter farve, når du taler i telefon, når du opdaterer din kalenderstatus, eller når du er væk fra bordet. Du skal kun selv fortælle, når du vitterlig ikke vil forstyrres. Farven skifter, og alle kan se det med det samme!

Busylight koster ikke alverden at implementere og er nem at sætte op og anvende.


Ulemper:    Kræver at kolleger forstår og respekterer det – virker ikke med mobiltelefon


Alle fordelene kræver dog, at dine kolleger respekterer lyset. Det betyder også, at du ikke kan misbruge det og bruge ”vil ikke forstyrres” funktionen fra 8-16 hver dag.

Desuden virker Busylight ikke med mobiltelefoner – endnu. Det betyder, at den kun kan vise kollegerne, når du taler i telefon via softphone på computeren eller i fastnettelefon.

Konklusion: Busylight er enormt effektiv til at fortælle dine kollegerne, når du bare skal være alene og uforstyrret. Den opdaterer din status automatisk, når du taler i telefon, eller når du har en aftale i kalenderen. Den virker desværre ikke til mobilsamtaler endnu.

Der findes bl.a. to versioner af Busylight til computer, som er optimeret forskellige størrelser storrumskontorer:

For kontorrum på op til 15 medarbejdere foreslår vi Kuando Busylight Alpha med en mindre lampe.

For kontorrum på over 15 medarbejdere foreslår vi Kuando Busylight Omega med en stor lampe.

Læs vores artikel, der forklarer Busylight yderligere her.

Vægge der sluger støjen

Akustiske vægge fra Troldtekt

Virker især til: Dårlig akustik

Hvis kontoret lyder som en banegård på en fredag aften, er der en høj sandsynlighed for, at I har et problem med dårlig akustik. Kom dette til livs med akustiske vægge og lofter, som absorberer lyden. Det vil sænke støjniveauet betydeligt.


Fordele: Fleksible – effektive mod rumklang – virker direkte på problemet


Absorberende plader bliver anbefalet som en effektiv løsning på akustikproblemer af både Videncenter for Arbejdsmiljø og fra Branchearbejdsmiljørådet for Kontor (BAR Kontor).

Det skyldes, at pladerne fysisk blokerer for lydbølgerne, så de ikke bliver kastet frem og tilbage. Det sætter en effektiv blokade for rumklangen i lokalet. Banegården bliver næsten lavet om til en dagligstue, hvilket vi alle kan være enige om er en smule rarere.

Især lokaler med høje lofter og bare vægge vil blive afhjælpet betragteligt.

Er du i tvivl om, hvor meget forskel det giver at sætte akustiske plader på vægge og lofter, så tænk på at gå udenfor i snevejr – og hvor dejligt stille det er. Sneens lydabsorberende egenskaber næsten æder lyden, hvor andre overflader kaster den tilbage i hovedet på dig.

Som en ekstra bonus kan du lave skræddersyede løsninger med eksempelvis mobile vægge, så du hurtigt kan lave mødeområder eller zoner til ekstra koncentration.


Ulemper: Kræver sagkyndig bistand – stor investering


Det er dog en større investering at udnytte de lydabsorberende overflader effektivt. Det kræver ekspertise at udregne, hvordan det har størst effekt, særligt fordi forkert opstillede vægge kan ende med at have ingen effekt overhovedet.

Konklusion: Lydabsorberende plader er effektive til at dæmpe støj fra alle kilder på storrumskontoret. Det er en investering, der nemt bliver tjent ind igen ved større produktivitet og mindre stress blandt medarbejdere.

Den rigtige løsning kræver dog sagkyndig bistand. Vi anbefaler derfor at kontakte en ekspert i lydabsorberende materialer for at høre om mulighederne inden for støjabsorberende vægge. Det giver det bedste og mest effektive resultat.

Gode vaner og gode omgivelser

Gode rum på kontoret giver god akustik

Frem for alt kan man komme meget langt med at nedbringe støj ved at gøre noget direkte ved støjkilden. Logik for burhøns, ville nogen nok sige!

Du kan sænke medarbejdernes frustrationer betydeligt ved at indrette kontoret, så behovet for privatliv og stilhed kan blive imødeset.

Det handler om at indrette kontoret effektivt og med zoner, der opfylder specifikke formål. Du skal som medarbejder kunne rykke til en stillezone, og du skal som team kunne holde et spontant møde uden at forstyrre andre.

En uundværlig del af storrumskontoret er at at have små enklaver af aflukkede koncentrationsrum, hvor du kan fokusere og fordybe dig. Det skal suppleres med separate afslapningsområder, hvor I kan få diskuteret gårsdagens fodboldkamp eller børnenes skolegang.

Hvis I har brug for at mødes og diskutere opgaverne i fællesskab, skal dette kunne ske uden at forstyrre andre, der ikke er med i processen. Derfor er det nødvendigt at lave mødearealer - nogle små, andre mere formelle med mulighed for konferencetelefon og projektor. De skal gerne være afsondrede fra koncentrationszonerne, så I ikke kommer på tværs af hinanden i jeres arbejde.

Indretning er dog ikke det hele. Dine medarbejdere skal også respektere reglerne for de forskellige zoner, for at det virker.

Derfor er det en god ide at lave en fællespolitik for adfærd på storrumskontoret, så I alle ved, hvad spillereglerne er. Hvis man holder sin small talk til vandkøleren og frokoststuen, og sine arbejdsrelaterede diskussioner til mødeområdet, kan man komme langt.

BAR Kontor har lavet en udførlig vejledning i, hvad man kan gøre ved støj på storrumskontoret. Her får en dyb og indgående forklaring på, hvad I kan gøre mod støj på jeres kontor, og vi anbefaler den kraftigt.

Opsummering

Støj kan modvirke produktiviteten og arbejdsglæden i åbne kontormiljøer, og det er ofte en god investering at finde metoder at undgå den på. Enten ved at gøre noget ved akustikken i rummet, at skærme dine medarbejdere af for støjkilderne eller at tage tyren ved hornene og eliminere kilderne for støj. Med denne infografik kan du få et hurtigt overblik over 4 effektive måder at bekæmpe den larmende trold i lokalet:

4 måder til at reducere støj på arbejdspladsen eller kontoret


Lad os sammen gøre Danmark lidt mindre støjende!© Zinuss.