Støjreducerende hovedtelefoner og headset: En guide
Støjreducerende headset og hovedtelefoner guide
Opdateret fra 30/11/2016
Vi har alle brug for at kunne koncentrere os en gang imellem. Støjgener kan være en stor belastning, når vi enten skal slappe af, eller når vi skal yde noget ekstra på arbejdet, der kræver vores fokus. Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om, hvad du kan gøre for at slippe for støj på arbejdspladsen.
Mange af os tyr til et par høretelefoner med støjreduktion for at hjælpe os igennem hverdagen. Vi får både privat adgang til vores yndlingsmusik, og vi kan lukke os inde i en verden af velbehag, så vi i god ro og fred kan fordybe os.
Der findes desværre en del modeller på markedet med svingende kvalitet og pris. Det kan være svært at vælge, når stort set alle produkter på hylden kalder sig selv ”Noise Cancelling Headphones”. For vi er ikke dummere, end at vi kan regne ud, at ikke alle kan være lige gode til opgaven.
Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, hvilke typer af støjreducerende hovedtelefoner der er derude, og hvor meget man skal spendere for at kunne træde ind i den behagelige støjfri koncentrationssfære, vi alle i bund og grund sukker efter, lidt oftere end vi er villige til at indrømme.
Læs her, hvad der er værd at gå efter, og hvorfor både høretelefonernes udformning og indbyggede avancerede teknologier betyder sindssygt meget – og vigtigst af alt: Hvilke hovedtelefoner eller headset skal du gå efter eller styre langt udenom?
Passiv støjreduktion: In-ear eller on-ear høretelefoner?
Den passive støjreduktion i et headset betyder helt enkelt, hvor meget de blokerer for støj gennem materialer og design. Forestil dig at holde et bræt for ørerne for at slippe for larm. Bare mere behageligt. Og med musik. Det virker fantastisk til at blokere for høje og pludselige lyde, såsom stemmer, bip, dyt, ring, donk og bang.
Læs også: In-ear, on-ear, over-ear headset – Hvad passer dig bedst?
Forskellige design giver forskellige oplevelser og lydisolering, så overvej først, hvad du foretrækker at bære rundt på. Vil du have dine hovedtelefoner siddende i ørerne, eller vil du hellere have dem udenpå?
In-ear høretelefoner
For dig, der foretrækker musik direkte i ørerne, kan du overveje in-ear høretelefoner. De lukker temmelig godt af for støjen bare ved at sidde i ørerne. Naturligvis, fristes man til at sige, for de isolerer din øregang, så lyden ikke har luft til at trænge ind. Det er ligesom at sætte to fingre i.
Til gengæld får du også musikken blæst direkte ind på trommehinden, hvilket øger din risiko for høreskader, hvis du ikke holder lydniveauet en smule nede. Desuden kræves det af et sæt in-ear høretelefoner, at de sidder sindssygt godt i ørerne, for ellers falder de ud, eller de kommer til at gøre sindssygt ondt efter bare kort tid.
Over-ear hovedtelefoner
Hvis du er af den anden skole, findes der to typer hovedtelefoner, du kan nyde godt af: On-ear og over-ear. Forskellen ligger i, hvordan ørepuderne sidder – på ørerne eller rundt om ørerne.
Generelt lukker over-ear bedre af, da de kan danne en isolerende kop rundt om dine ører. Mange er lavet med særlige materialer, der absorberer lyd, og det er rimelig nemt at høre, hvordan verden forsvinder, når du tager et par lydisolerende høretelefoner på, uden du overhovedet behøver at tænde for musikken. Det er lidt ligesom at holde sig for ørerne i stedet for at proppe fingeren ind.
Mange føler desværre ubehag ved de store, omsluttende ørepuder, fordi det hurtigt bliver varmt inde under, og hvis pasformen ikke sidder 100 % i skabet, kan det godt gøre ondt i længere tid. Særligt på det øverste af øret eller lige under ørerne, hvor huden er allerblødest og sensitiv.
On-ear hovedtelefoner
Den tredje løsning er on-ear, hvor ørepuderne sidder på dine ører. Disse høretelefoner vejer oftest mindre og er næsten altid som at rende rundt med en blød mis om hovedet – enormt behagelige.
De lukker til gengæld ikke nær så effektivt af for støjen, da lyden kan trænge ind fra omgivelserne igennem det bløde skum. On-ear hovedtelefoner kan nemlig ikke sidde så stramt på ørerne, da et sådant tryk enormt hurtigt bliver ulideligt, og man får lyst til at kaste sig ud over en høj skrænt. Det går ikke!
Konklusion
Hvis du kun har brug for en smule støjredukion i dit headset, foreslår vi on-ear. De ser godt ud, sidder behageligt og spiller generelt godt.
Dig, som vil give larmen dødsstødet, burde til gengæld nok hellere gå efter in-ear eller over-ear. På denne måde blokerer du andre menneskers ytringer eller mågernes evindelige messen efter mere mad.
Aktiv støjreduktion: Feedforward, feedback og feed-hvad-for-noget?
Mens den passive støjreduktion lukker godt ned for pludselige og høje lyde, klarer den ikke dyb, konstant støj så godt. Det kan være motorstøj, computerstøj, larm fra blæsere (ventilation, ikke hornorkestre) og meget andet.
Vi sidder ofte på kontorer, i busser, på banegårde og i fly og ønsker en smule ro, og her er den aktive støjreduktion (Fra nu af: Active Noise Cancelling [ANC]) en enorm hjælp. Den fungerer kort sagt ved, at en mikrofon opfanger støj udefra og beder headsettet om at spille en modlyd, som fjerner støjen. Teknisk? Ja. Effektivt? I allerhøjeste grad!
Og her er, hvorfor du overhovedet behøver at sætte dig ind i det: Der findes tre slags ANC: feedforward, feedback og en hybrid. Og de klarer sig mildest talt meget forskelligt og koster alt fra næsten ingenting til spidsen af forsvarets nye F35 kampfly. Så det er en god ide lige at holde styr på ønskerne, inden man ihærdigt iklæder sig spenderbukserne.
Hvorfor forsøge sig at forklare det med ti tusind ord uden at give mening, når man kan få James May til at gøre det forståeligt på tre minutter?
Feedforward ANC
Hvordan fungerer det?
Dette er den simpleste ANC, du kan få for penge. En mikrofon sidder på uden på høretelefonerne og opfanger støjen. Den sender signalet videre til ANC-kredsløbet, som sidder sammen med musiksignalet, før det når højttaleren. Det sender modlyden ud sammen med musikken, og høretelefonerne spiller uforstyrret musik med ANC.
Feedforward støjreduktion fanger støjen uden på høretelefonerne. Kilde: Jabra
Fordele
Mikrofonen opfanger støj uden at blive forstyrret af musiklyden. Den opfanger også lyden tidligt i kredsløbet, og derfor har ANC-teknologien større mulighed for at filtrere ting fra.
Det betyder bl.a., at du kan høre musikken, uden at dit ANC går ind og påvirker den. Derfor får du en renere musiklyd end ved feedback, som fanger støjlyden senere i forløbet (læs nedenunder).
Ulemper
Fordi mikrofonen ikke opfanger noget som helst af det, der foregår inde under hovedtelefonerne, har den ikke mulighed for at vide, om den gør arbejdet godt nok. Konsekvensen? Den forudsætter, at alt er vel, og den kører frejdigt videre, selvom alt kører helt af sporet. Det betyder faktisk i nogle tilfælde, at den kan forstærke støjen i stedet for at dæmpe den.
F.eks. kan den opfange vindstøj, som du ikke hører under de beskyttende ørepuder, men eftersom den fanger støjen, vil den bede højttalerne om at spille modstøj, som så ender med at give dig lidt af en oplevelse i den mere ubehagelige ende. Særdeles uheldigt!
Den forudsætter også, at du bærer dine høretelefoner, præcis som producenten har foreskrevet, og gør du ikke det, vil du begynde at høre underlige ting.
Feedback ANC
Hvordan fungerer det?
I stedet for at mikrofonen sidder udsat udenpå headsettet, er den placeret inde i ørekoppen. Den opfanger altså den samme lyd, du hører fra højttaleren og fra omgivelserne. Den sender lyden tilbage til ANC-kredsløbet, som genkender den uønskede støj og sender et modsignal til højttaleren.
Feedback støjreduktionen fanger støjen inde i høretelefonerne. Kilde: Jabra
Fordele
Eftersom mikrofonen hører det, du hører, har den meget bedre mulighed for at tilpasse sig. Det gør den enormt effektiv til at fjerne støj i flere situationer, og det betyder ofte, at den virker bedre end feedforward.
Du vil bl.a. opleve, at den er bedre til at fjerne støj i flere frekvensområder (især de dybe), og hvis du bærer høretelefonerne på din helt egen måde, vil den kompensere, modsat feedforward ANC.
Ulemper
Det kan være en herrens til ting at finde ud af for et stykke elektronik, hvad der er musik, og hvad der er støj. Generelt gør feedback ANC et godt stykke arbejde, men det er ikke perfekt, og du kan ikke undgå, at musikken bliver påvirket. Derfor bruger ANC høretelefoner ofte en indbygget equalizer, der booster bassen for at kompensere for lydtabet, og du vil derfor ikke få den ”rene” musik. Nogle gange forbedrer det faktisk lyden i visses ører, andre gange overhovedet ikke.
Hvad værre er, at du kan opleve den høje hyletone, du kender fra at sætte mikrofonen lidt for tæt på højttaleren. Det kræver et præcist stykke ingeniøkunst at ramme den rigtige feedback ANC, og hvis dette er bare en lille smule venstrehåndsarbejde, går det hårdt ud over dine ører.
Hybrid ANC
Hvordan fungerer det?
De mere sprogkyndige af jer har nok regnet det ud. Hybrid ANC er en kombination. Af feedforward. Og feedback. I har ret. Sådan!
Hybrid støjreduktion fanger støjen både uden på høretelefonerne og indeni. Det er en kombination mellem feedforward og feedback. Kilde: Jabra
Fordele
Du får alle fordelene fra begge teknologier og stort set ingen af ulemperne. Støjreduktionen er særdeles overbevisende, og du filtrerer stort set al baggrundsstøj fra din omverden fra.
Det betyder, at du helt uforstyrret kan bære headsettet, høre musik og leve livet, som du vil, hvor du vil. Bare husk at være opmærksom i trafikken.
Ulemper
Eftersom producenten skal proppe så meget teknologi ind på et lille område, koster det penge. Mange penge. Du skal med andre ord være villig til at pumpe lidt ekstra investering i dine hovedtelefoner, hvis du ønsker at leve støjfrit.
For at de to teknologier kan leve sammen, skal mikrofonerne også kalibreres ordentligt og være af tilstrækkelig høj kvalitet. Ellers begynder de at modarbejde hinanden, og du vil opleve en konstant summen af hvid støj, som de ældre af os kan huske fra tv-signalet, når der var snestorm på skærmen.
Konklusion
Hvis du ønsker total isolation fra omverdenen, skal du vælge hybrid Active Noise Cancelling hovedtelefoner. De skærmer dig effektivt af for næsten al baggrundsstøj. Hvordan genkender du dem? Prisen. Den er høj!
Hvis du ikke har lyst til at leve af pasta med ketchup i en måneds tid for at spare op, eller du godt kan leve med, at der trænger lidt igennem, kan du nøjes med et billigere sæt støjdæmpende hovedtelefoner. De har enten feedforward eller feedback støjreduktion, der fungerer godt hver især, men også har hver deres mangler.
Eksempler på støjreducerende høretelefoner og headset
Plantronics BackBeat PRO 2
Over-ear - Feedback støjreduktion
Plantronics BackBeat PRO 2 er et sindssygt godt sæt høretelefoner til musik, og du har indbygget Bluetooth til at koble det trådløst til din mobil.
Hverken den passive eller aktive støjreduktion er særligt kraftige, så det sidder ganske let på dine ører. De koster også noget mindre end hovedtelefoner med hybrid ANC, men har mindst ligeså god lyd.
Vi har testet kvaliteten, og det er en klar anbefaling herfra!
Læs vores unboxing og test af Plantronics BackBeat PRO 2 her
Køb Plantronics BackBeat PRO 2 her
Sennheiser MB 660
Over-ear - Hybrid støjreduktion
Hvis du er til kraftig støjreduktion, er Sennheiser MB 660 det perfekte sæt høretelefoner til dig. Det lukker fuldstændigt af for omverdenen - både pga. de to solide ørekopper, som effektivt lukker dine ører af, og den særdeles højtydende aktive støjreduktion, der både anvender feedback og feedforward teknologierne til at gøre alt stille omkring dig. Vi har testet det, og det virker!
MB 660 er i princippet beregnet til kontorbrug, og det har en indbygget mikrofon til samtaler. Vi vil dog mest anbefale at bruge det som høretelefoner, da mikrofonen ikke lever helt op til de professionelle standarder, du har behov for i forbindelse med arbejdsbrug.
Der følger til gengæld en USB adapter med til computer, så du kan bruge det som et sæt høretelefoner til din PC.
Headsettet er grundet den avancerede hybrid støjreduktion mere pebret end mange andre støjreducerende høretelefoner, men den slags kvalitet koster penge at lave, og du får noget for pengene. Derfor anbefaler vi det 10 ud af 10 gange.
Læs vores test af Sennheiser MB 660 her
Plantronics Voyager Focus
On-ear - Feedback støjreduktion
Voyager Focus er det mest behagelige ANC headset, vi har prøvet. Det sidder ganske blødt og solidt på dit hoved, og musikken er overraskende god for et headset, der er målrettet professionel brug.
Du får derfor også en Bluetooth dongle til PC, så du kan bruge det til både musik og telefoni på din computer. Derfor giver det også mening at købe det til privat brug, hvis du f.eks. leder efter et godt headset til Skype, når du er hjemme.
Eneste mangel er, at du ikke kan fjerne mikrofonarmen, hvis du vil bruge det som et sæt hovedtelefoner på farten. Men det er generelt en god all-round løsning, hvis du ikke skal have det med ud på gaden.
Læs mere om og køb Plantronics Voyager Focus her
Jabra Evolve 80
Over-ear - Hybrid støjreduktion
Evolve 80 er det suverænt bedste headset på markedet til at lukke dig fuldstændig af, når du skal koncentrere dig på jobbet. Designet er en smule tungt, men det skyldes den store fokus fra Jabras side på at give dig det totale værn mod støj.
Du kan bruge det til både PC og mobil, da det både har USB og 3,5 mm jack. Du kan derfor sørge for at lukke totalt af for forstyrrelser, både når du hører musik over computeren, eller når du snakker med andre, hvis de ringer på din mobil.
Headsettet er ikke beregnet til privat brug, og hvis du er ude efter den blide løsning, foreslår vi Voyager Focus. Er du til gengæld træt af at blive afbrudt og forstyrret af larm, hvis du arbejder i f.eks. åbent kontor, så er Evolve 80 den sikre løsning. Vi anbefaler den kraftigt - du vil ikke blive skuffet!
Læs mere om og køb Jabra Evolve 80 her
Plantronics Voyager 8200
Over-ear – Feedback støjreduktion
Det eneste støjreducerende headset til professionelt brug på markedet, der med succes også fungerer som et solidt sæt Bluetooth hovedtelefoner, er Plantronics Voyager 8200.
Headsettet anvender den samme mikrofonteknologi som det populære og prisvindende Voyager 5200 Bluetooth headset, der sidder rundt om det ene øre og derfor kun er lavet til samtaler.
Voyager 8200 har desuden en slående lighed med BackBeat PRO 2, og det et ikke et tilfælde. Lydenhederne i headsettet er nemlig de samme, så du får en komplet ens oplevelse i lyd i de to modeller.
Den aktive støjreduktion er ikke helt så effektiv som visse andre høretelefoner eller headset, da den ikke er hybrid, men den virker fint efter hensigten, hvis du har musik i ørerne imens. Du kan endda justere den i to niveauer, hvis du ønsker, at den skal være blid.
Selvom headsettet er lavet til erhvervsbrug, kan du også sagtens bruge det som privat, f.eks. hvis du er på udkig efter et trådløst PC headset. Der følger nemlig en lille USB dongle med, så du kan forbinde det til computeren.
Du kan få Voyager 8200 i to modeller: Hvid og sort.
Læs mere om og køb Plantronics Voyager 8200 i hvid her
Læs mere om og køb Plantronics Voyager 8200 i sort her
Jabra Evolve 75e
In-ear – Hybrid støjreduktion
Det første in-ear headset, der er certificeret til større softphones og har en høj nok kvalitet og stabilitet i mikrofonen til, at du kan bruge det til dine professionelle opkald med kunder, klienter og samarbejdspartnere.
Mikrofonen sidder diskret på ledningen under højre øre, og du slipper derfor for at have en mikrofonarm, som for mange af os lidt ødelægger charmen ved at kunne tage headsettet med ud i offentligheden.
ANC-magien sidder pakket væk i en nakkebøjle, hvor der både er plads til de støjreducerende enheder og til den batterikapacitet, som gerne skal følge med. Headsettet er nemlig trådløst forbundet til enten din mobil eller din computer, og derfor skal det oplades i ny og næ. Der er dog strøm nok til 14 timers aktivt brug på en enkelt opladning.
Støjreduktionen er af typen hybrid, så du har godt med mulighed for at eliminere langt den meste larm, omverdenen skulle sende i din retning.
Det er godt at se, at in-ears både begynder at komme på bølgelængde med ANC og med mikrofonkvaliteten. Det er noget, den type headset har savnet længe, og vi glæder os til at se, hvad producenterne kan byde på i fremtiden.
Læs mere om og køb Jabra Evolve 75e her
Er du på udkig efter et headset af hvilken som helst type? Find det perfekte headset her