Glem hjemmestudiet: 5 fede Olympus musikoptagere
Olympus musikoptager guide
Laver du din egen musik? Måske er du god til dit instrument, måske er du overjordisk. Måske øver du dig bare og drømmer om at blive sidstnævnte. Fælles for alle os, som spiller, er, at det kan være ufatteligt besværligt (og dyrt!) at lave musik og at indspille en sang i bare nogenlunde kvalitet.
Nogle af os tyr direkte til en iPhone, da den jo alligevel er i lommen, men den som lyder – skal vi sige – tvivlsom?
Andre af os bruger raskt væk over 20.000 kr. på at investere i studieudstyr, såsom mikrofoner, lydkort, computer, software, mixerpulte, kabler, osv., bare for at få vores ideer ned, arbejde med dem og optage musik på PC eller andre formater.
Derfor er det ret fedt for os, når vi kan lave en god musikindspilning i en god kvalitet uden at skulle bygge et helt hjemmestudie op. Når den gode musik optager os, vil vi også gerne kunne optage musikken!
Derfor kunne en lille, transportabel og brugervenlig musikoptager være et bud på en god løsning. Vi kan præsentere fem forskellige optagere fra Olympus, som alle sammen kan indspille musik noget bedre og mere detaljeret end en iPhone, men heller ikke sætter dig tilbage med en halv jordomsejling. Måske du vil finde en eller to iblandt, der er interessant.
Men hvad kan en lille, transportabel og brugervenlig musikoptager, spørger du måske. Vi giver dig svaret!
TL;DR: Spar mig for oplysning, tag mig direkte til oversigten!
Hvad kan en lille, transportabel og brugervenlig musikoptager?
Forestil dig at have en mikrofon, mixerpult, lydkort og optager i din lomme. Så har du nogenlunde, hvad en musikoptager er. Det er med andre ord en lydoptager, du kan hive frem, når du har brug for en hurtig indspilning af sang og instrumenter i ordentlig kvalitet, så du kan bevare dine ideer.
Mikrofonen optager derudaf, du kan selv justere optageniveauet, lydkortet sørger for at behandle din lyd i afsindigt høj kvalitet (96 kHz / 24 bit), og du kan gemme timevis af optagelser med en hukommelse på op til 64 GB. Det er ret meget musikudstyr i én enhed!
Træerne gror selvfølgelig ikke ind i himlen. Du skal nok bruge det lidt dyrere lydstudie for at optage din næste plade, men der er ingen tvivl om, at en transportabel optager kan blive din allerbedste ven i hverdagen, når du øver eller prøver ideer af.
…eller hvis du vil optage en koncert. Bare lige husk at cleare den med bandet på scenen først!
Hvad kan de 5 forskellige Olympus optagere til musik?
Lad os starte med, hvad de alle kan.
Alle modeller kan optage helt op i stereo 96 kHZ / 24 bit-format, hvilket er noget bedre end almindelig CD-kvalitet, som er på 44,1 kHz / 16 bit. Det betyder i lægmands sprog, at du får rigtigt mange detaljer med i musikken – også flere end du kan høre. Det giver dig til gengæld noget arbejdsrum, også hvis du senere omdanner optagelsen til et mindre lydformat.
De giver dig alle mulighed for at tilpasse optageniveauet, så du kan have en balanceret lyd, lige fra stille violin til industriel elektronisk bas. Hvis lyden bliver for høj og forvrænges, har de alle en indbygget lydbegrænsning, som afhjælper det. Så bliver dine optagelser til musik i stedet for uhørlige skrattelyde.
Du kan desuden slutte dem til din PC eller Mac med USB, så du kan gemme filerne sikkert, køre dem igennem et mixerprogram og dele dem med andre. Det gør da trods alt en lille forskel!
LS-P1: Lille, robust og perfekt i lommen
Til: entusiasten på landevejen (eller i dagligstuen)
Features: op til 36 GB plads – Op til 120 dB lydtryk – Fra 60 Hz til 20 kHz
Vejl. pris: 1.699,-
Du har din guitar med og minimalt med plads i rygsækken. Måske har du færre penge i lommen, end du egentlig synes er rimeligt. Olympus LS-P1 er skræddersyet til dig!
Med sine sølle 75 gram er denne musikoptager så lille og vægtløs, at den kan passe ned i selv de mindste revner. Batteriet holder til op til 39 timers optagelse, så dine fingre når at bløde, før strømmen går bare halvdød.
Bevares, du har ikke mulighed for at overdubbe, skære i optagelserne eller bruge en indbygget tuner og metronom til at holde tonen eller rytmen. Men den slags ligger dybt inde i dig selv alligevel, så hvorfor bekymre sig? Det er alligevel kun for at få dine ideer ned og for at kunne høre, hvordan du klarer dig igennem de tekniske passager.
Læs mere om og køb Olympus LS-P1 her
LS-P2: Lille, robust og giver dig mulighed for at tage det om
Til: entusiasten der anerkender en gang imellem at spille forkert
Features: op til 40 GB plads – Op til 120 dB lydtryk – fra 20 Hz til 20 kHz – Skær i optagelser – Styr med mobilen
Vejl. pris: 2.399,-
Du mener bestemt, at du ramte det høje A, men må nok indse, du lige tog den en halv tone højere. Mindre krise, for det var tre minutter inde i optagelsen, og du orker bare ikke at skulle starte forfra for femte gang.
LS-P2 kunne nok være en god opgradering fra LS-P1… Her kan du skære i dine optagelser, så du simpelthen kan gentage de besværlige stykker i en uendelighed og simpelthen klippe de ubrugelige takes fra. Så lyder det som om, du ramte det hele plet første gang.
Du får også muligheden for at styre det hele fra din mobil. Så skal du ikke til at rode med optageren, efter du har fundet den helt perfekte position til din indspilning. Du kobler bare din Olympus lydoptager og smartphone sammen med Bluetooth, og så har du en god gammeldags (og særdeles effektiv) fjernbetjening.
Og sidst, men absolut ikke mindst, får du en ekstra mikrofon smidt oveni hatten. LS-P2 har udover stereomikrofonerne i siden en tredje siddende lige i midten, som der specielt konstrueret til de lave frekvenser. Det giver baslyden i dine optagelser liv, så de rent faktisk bliver helt professionelle at lytte til.
LS-12: Til lidt mere end bare hygge
Til: entusiasten som godt kunne tænke sig også at lægge sang eller andet på
Features: op til 34 GB plads - Op til 130 dB lydtryk - Fra 60 Hz til 20 kHz – Overdub – Indbygget metronom & tuner
Vejl. pris: 2.199
Ok, du har optaget din guitar, dit klaver, din triangel, eller hvad du nu har som førsteinstrument. Men du har ikke lyst til at stoppe der. Nummeret kræver sang, trommer, ekstra triangel eller en helt fjerde ting. Du har brug for at kunne optage yderligere oveni din indspilning. Du har med andre ord brug for at overdubbe.
Det kan LS-12. Den afspiller din tidligere optagelse, mens du indspiller en ny henover. Den bliver gemt i en ny fil, så du altid har dine forskellige spor hver for sig.
Du får også som en ekstra bonus en indbygget metronom og tuner, så du kan holde styr på både strenge og rytme, når du lægger dit spor.
Med foroptagelse slået til kan du også nå at få det hele med, også hvis du trykker på optageknappen en smule sent. Det er ret ideelt til koncerter og optrædener, hvor du nemt kan fumle de første par sekunder, når du pludselig skal til at fange dem på scenen.
Og som den sidste lille bonus har LS-12 den absolut længste batterilevetid. Du kan optage nonstop i over 2 døgn, hvis du har kræfterne til det. Med 50 timers batteri på en enkelt opladning kan du roligt tage musikoptageren med på tour og lade opladeren ligge derhjemme.
LS-12 kan også klare at optage helt op til 130 dB, hvilket nogenlunde svarer til et 200 mand stort marchorkester. Det er meget – vi ved alle, hvor meget en enkelt blæser kan støje!
LS-14: Nu begynder det at ligne noget
Til: entusiasten som vil lægge en god indspilning på alle niveauer
Features: op til 36 GB plads - Op til 130 dB lydtryk - Fra 20 Hz til 20 kHz – Overdub – Skær i optagelser – Indbygget metronom & tuner
Vejl. pris: 2.899
Overdubbing kan være meget godt, men hvad hjælper det, når man skal tage grundsporet igen og igen, fordi man spiller bare den smule mindste forkert?
Med LS-14 kan du, ligesom med LS-P2, skære i dine optagelser, så du kan lande dem rent og godt. Når dine grundoptagelser først lever op til standarden, kan du begynde at overdubbe med andre instrumenter eller muligvis lægge harmoni på. Sådan noget lyder jo som regel tæt på himmelsk!
Som med LS-P2 har du også en ekstra mikrofon kastet ind i optageren, som ligger og støvsuger de dybe bastoner. Det giver en noget rigere og naturlig lyd, når du kan få de underste mavepuster-frekvenser med. Din dybe E-streng skal have den kærlighed, den fortjener!
Til sidst får du også foroptagelse med, så du aldrig kommer til at trykke på optageknappen for sent til at få det hele med.
Som du nok kan læse dig frem til, får du med LS-14 det bedste fra LS-12 og LS-P2 i én samlet pakke. Og det er da på godt jysk ikke så ringe endda.
LS-100: Et helt hjemmestudie i lommeformat
Til: musikeren som kræver kontrol og kvalitet i alt
Features: op til 68 GB plads - Op til 140 dB lydtryk - Fra 20 Hz til 20 kHz – Hele 8 spor – Overdub – Skær i optagelser – Indbygget metronom & tuner – Tilslut XLR – Hjælp til perfekt mikrofonplacering
Vejl. pris: 3.999
Her er den så: Topmodellen, der kan mere end du vidste, du rent faktisk havde brug for. Det allerbedste!
LS-100 har hele 8 spor, som du kan afspille på samme tid, når du vil overdubbe. Det betyder, at du nemt og hurtigt kan lægge et nummer med guitar, bas, klaver, trommer, triangel og sang og stadigvæk have to spor tilbage til sjov og ballade. Det er en kæmpe, kæmpe hjælp, når du vil indspille. Så er det sagt!
Alle de spor kræver ekstra plads, og derfor har du mulighed for at sætte et dobbelt så stort SD-kort i LS-100 som i de andre modeller, så du har hele 64 GB ekstra. Så kan du holde optagelserne kørende lidt, inden plads bliver et problem…
Ved at benytte den balancerede XLR-indgang kan du udnytte dine professionelle mikrofoner, så du får en endnu klarere og renere lyd. LS-100 kan, som du måske læste tidligere, optage i helt op til 96kHz / 24bit, så det er muligt, at du kan høre guderne synge med deroppe, men det er måske alligevel at strække den for langt.
For at give dig den maksimale hjælp til at få den bedst mulige indspilning har LS-100 indbygget en Lissajours-måler. Den fortæller dig, hvornår lydbilledet er balanceret i mikrofonen, så du kan placere den bedst muligt og få de perfekte optagelser i hus. Det giver lidt mindre arbejde i dit redigeringssoftware efterfølgende og sparer dig for meget tid. Og mange frustrationer. Rigtig mange.
Du kan udover at optage musik også optage infernalsk støj direkte fra Helvedes baggård. LS-100 kan klare helt op til 140 dB lydtryk, hvilket nogenlunde svarer til at få en direkte mavepuster fra en bryggerhest.
Hvis støjen nu skulle blive for høj, hvilket vi kraftigt advarer mod for dit eget helbreds skyld, fjerner LS-100 den med en kompressor, hvor alle andre modeller gør det med en begrænser.
Hvad er forskellen? spørger du måske...
En begrænser klipper simpelthen lyden fra, så den går tabt, mens en kompressor nøjes med at dæmpe den til det punkt, hvor den ikke bliver forvrænget. Du mister derfor ingen informationer. En ganske brugbar funktion, næste gang du vil optage dit lokale undergrunds black metal band. Eller ham her:
Læs mere om Olympus LS-100 og køb den her
Nu har vi slået det hele fast, og vi ved, du er klar til det store overblik. Så kan du hurtigt og nemt se sort på hvidt (eller i dette tilfælde hvidt på gråt), hvad du får for dine optjente håndører.
Det gør alting lidt lettere, når man skal beslutte sig…
Blev du nysgerrig på Olympus? Læs mere om Olympus diktafoner her
Vil du se andre diktafoner? Find alle vores lydoptagere her