lympus DS-9500 vs. DS-7000

Olympus DS-9500 vs. DS-7500 diktafon

Olympus har længe været i førerfeltet for kvalitetsprodukter til diktering for det kræsne publikum blandt læger og advokater. Den foretrukne diktafon har i de sidste par år været den allestedsnærværende Olympus DS-7000, men nu har Olympus valgt at lancere en konkurrent til sig selv for at optimere arbejdsgangene og -stuerne derude på klinikker og kontorer: Den spritnye Olympus DS-9500!

Vi springer med på lederholdet og viser forskelle og innovationer, samt hvem af jer der kan drage fordel af at smide firmaets penge efter en opgradering, og hvem der ganske enkelt vil have det bedre af at blive lidt længere på sidelinjen og holde fast i den gamle efterprøvede model.

Wi-Fi hele vejen

For ved første øjekast er forskellene måske ikke helt så synlige. Begge diktafoner bruger den velkendte skydeknap til at styre dikteringen, og begge er trådløse og kan sættes i en docking station, når de skal have lidt velfortjent hvile. Men bag den velpolerede facade gemmer den nye DS-9500 alligevel på et par hemmeligheder. Blandt andet Wi-Fi.

Wi-Fi er ellers ikke en helt ny ting at putte i sin dims eller gadget. Vi har efterhånden set køleskabe, brødristere og selv paraplyer koble sig på din overophedede router derhjemme, så du altid kan tjekke mælkebeholdningen uden at åbne lågen, sætte toasten på pause fra soveværelset eller aktivere automatiske håndtagsalarmer i tilfælde af regnvejr.

Nu slutter Olympus deres diktafon til netværket og tilbyder indbygget Wi-Fi, og som det viser sig, er det noget mere meningsfyldt og knap så kuriøst som i visse andre tilfælde.

Vi går nu lidt dybere ind i detaljerne for den interesserede, men hvis du har travlt eller lider af ADHD, kan du springe til det hurtige overblik her.

Hvad er nyt?

Først og fremmest, hvad er lighederne mellem de to enheder? De er begge lavet til professionelle brugere og er designet til at gøre den daglige arbejdsgang nemmere og hurtigere. Olympus anvender i begge enheder en del gennemprøvede features, som øger effektiviteten:

Med det praktiske DSS-format kan du f.eks. redigere i optagelserne. F.eks. kan du indeksere vigtige passager, tilføje kommentarer og naturligvis slette de dele af diktatet, som ikke har noget, som skal gemmes for eftertiden. Og docking stationen er ikke kun til opladning og overførsel af diktater, den kan også kobles til en fodkontrol, så du kan transskribere hurtigere.

Olympus DS-9500 diktafon

Men dette indlæg handler jo ikke om alt det, der er ens og leverpostej. Det handler om det smukke og unikke! Så ikke mere udenomssnak, hvad der er nyt og spændende ved DS-9500? Vi lægger hårdt ud med det vigtigste:

Dataoverførsel

Nu har vi efterhånden nævnt det så ofte, at det næsten er blevet tortur, men vi nævner det igen: Wi-Fi. Og hvorfor? Fordi det åbner op for en meget lettere måde at overføre filer på, især når du er på farten eller føler dig ekstra effektiv (læs: doven) nede fra den anden ende af kontoret fra din docking station. Du kan nemlig nu overføre alle filer trådløst, hvis du er koblet på nettet.
Du har naturligvis stadig mulighed for at koble diktafonen til computeren på den gamle måde med USB eller docking station, men med indførelsen af trådløs forbindelse er det hele pludselig en hel del lettere. Faktisk er Wi-Fi-ideen ikke helt ny. Du kunne tilslutte et FlashAirTM-kort til DS-7000 og få trådløs adgang til et netværk. Sæt kortet i diktafonen, slut diktafonen til en computer, konfigurer netværket på pc’en, og du har derefter en forbindelse.

Det gør uden tvivl arbejdsflowet lettere, men hvis opsætningen lyder lidt besværlig, har du ret. Plus du har kun forbindelse til et enkelt netværk. Olympus DS-9500 giver dig noget mere frirum og nogle mere interessante funktionaliteter.

For siden DS-9500 ikke er bundet til kun én netværk, kan du også sende data, hvis du er væk fra kontor- eller klinikstolen. Du kan f.eks. bruge det mobile hotspot fra din mobiltelefon, og pludselig kan du sende diktater fra overalt i verden. Du kan udnytte Wi-Fi’en til at sende diktater til bestemte modtagere via email, eller du kan tilgå delte mapper og lægge dine færdige optagelser derover, og de kan straks ses af de transskriptionister, som har adgang til samme mapper.

Så alt i alt giver DS-9500 dig en noget større fleksibilitet i forhold til, hvor du vil diktere og sende filerne til transskribering, og det betyder videre, at arbejdsprocessen bliver hurtigere, da sekretærerne kan gå i gang med det samme i stedet for at vente på, at du kommer hjem igen. Det er en klar opgradering i vores bog.

Wifi dataoverførsel

Kapacitet og sikkerhed

Nu hvor vi har fastslået, at DS-9500 er perfekt til dig, der er til livet på landevejen, er det oplagt at kigge på, hvad der så følger med af kapacitet og sikkerhed for, at der ikke er nogen langfingrede, som får fat i det hele.

DS-7000 tilbød fem mapper med hver 200 filer i hver, hvilket er nok for de fleste, men for dig, som har en speciel forkærlighed for mapper, leveres DS-9500 med hele seks mapper og derfor også plads til ekstra 200 diktater, 1200 i alt. Det giver nok til mere end nok til langt størstedelen af os. Begge diktafoner virker også med et SD-kort sat i for yderligere plads.

Hvis diktaterne indeholder personfølsomme data for en patient eller klient, er du naturligvis også ekstra ansvarlig for at sikre, at de data er beskyttede. Overførslen af diktaterne er krypteret efter en praktisk talt ubrydelig standard, diktafonen kan låses med PIN-kode, og filerne kan sendes i læse-tilstand, så du undgår at de bliver kopieret uden din deltagelse. Hvis du nogensinde skulle miste din diktafon, kan du være tryg ved, at ingen oplysninger falder i de forkerte hænder. Og den høje sikkerhed i krypteringen gør det selvfølgelig også trygt at sende filer over Wi-Fi.

DS-7000 har selvfølgelig samme sikkerhedsstandarder som DS-9500, så der er ikke den store forskel i dette, udover at det også er koblet på den trådløse forbindelse ved DS-9500. Lagerkapaciteten er blevet opgraderet en smule, men det er de færreste, som kommer til at mærke det.

Mikrofonsystemet

Man kan ikke komme udenom, at mikrofonerne er en temmelig vigtig del af diktafonen. Du ville ikke komme særlig langt uden.

En gammel bilEn diktafon uden mikrofon er lidt ligesom en slukket bil uden hjul. Vi vil dog vove at påstå, at denne skønhed kræver lidt mere for at komme nogen vegne... Kilde


DS-7000 anvender en 10-mm stemmeoptimeret mikrofon, der tilbyder to niveauer af optagelse for hhv. kvalitets- og ganske almindelig standardafspilning. Og selvom vi måske kommer til at gentage os selv endnu en gang, så siger vi det igen: Også her har Olympus opgraderet på hjemmefronten:

Den nye model har fordoblet antallet af mikrofoner til hele to, og et tredobbelt isolerende pop-filter fjerner alle irriterende støjlyde og sikrer diktater, der lyder så rent, så englene synger. Dette giver også plads til hele tre optageindstillinger, der især er brugbare til forskelligartede dikteringsscenarier.

Konferencetilstanden er perfekt til møder eller andre situationer, hvor du skal optage flere på én gang. Det gør den ved hjælp af at kalibrere mellem de to mikrofoner i stereokvalitet, så alle talere bliver lige høje i optagelsen.

I et mere stille miljø kan du bruge 360°-indstillingen, hvor mikrofonerne fanger alt i alle retninger. Så kan du gå rundt, som du vil, eller du kan lægge diktafonen fra dig. Det er ideelt til kontoret eller bilen.

Hvis det larmer noget mere omkring dig, kan du sætte den retningsbestemte indstilling til, og mikrofonerne retter sig præcist ind efter, hvor du er, og ikke alt det, der sker omkring dig. Så du kan diktere midt på Rådhuspladsen, hvis du ønsker.
Så hvis du dikterer ofte og på farten, kan du stole på, at Olympus DS-9500 nok skal give dig kvalitet nok for pengene.

Display

Hvis du har glemt brillerne på spisebordet derhjemme, og du står med diktafonen i hænderne på Rådhuspladsen, bliver tydelig skrift på en større skærm pludselig meget relevant. Også mere generelt betyder størrelsen på displayet en del for brugervenligheden, så du har hurtigere og lettere adgang til alle de vigtige informationer, du behøver.

Olympus har selvfølgelig været opmærksomme på dette længe, og den ældre DS-7000 har da også en to-tommers TFT farveskærm, men med DS-9500 er alting blevet meget bedre og større. Faktisk med hele 40 prc. 2,4 tommers LCD-display, der giver dig alle detaljer på et øjeblik.

Selvom det lyder lidt som at tune en slæde med sænket undervogn, hækspoiler og subwoofer i kølerhjelmen, kan det tydeligt mærkes og ses på en så lille diktafon.

gron bilDS-9500 er i sandhed en smuk diktafon. Dette er dog en slæde med sænket undervogn, hækspoiler og subwoofer i kølerhjelmen. Hvorfor? Bare fordi... Kilde

Og pladsen udnyttes ganske effektivt. Hvis du er koblet til et trådløst netværk, vil du lægge mærke til små ikoner ved siden af diktaterne under oversigten, som fortæller dig, når de er blevet transskriberet og færdigbehandlet. Det hjælper på nattesøvnen.

Konklusion

Ikke overraskende er den nye Olympus DS-9500 overlegen i forhold til DS-7000 på stort set alla parametre. Men det afhænger stærkt af din arbejdsgang, om du har brug for alle opgraderingerne, for de kommer også med en forhøjet pris. Du får lige en opsummering til at hjælpe på overblikket her:

Olympus DS-9500 og DS-7500 diktafon sammenligning
Mens hukommelsen og skærmstørrelsen ikke nødvendigvis spiller den store rolle i dit arbejde, kunne dataoverførslen og mikrofonen godt være værd at overveje en ekstra gang. Hvis du ofte er på farten og gerne vil have noget mere fleksibilitet i din diktering, er indførelsen Wi-Fi en garanteret forbedring, du kan mærke. Det gør dig i stand til at maile diktater til transskribering overalt, og du kan nemt og hurtigt tilgå ethvert netværk, inklusive hotspottet på din mobiltelefon.

Mikrofonen har ligeledes været en tur i værktøjskassen og leverer nu renere lyd i flere situationer end før, så din sekretær har lettere ved at lave transskriptioner uden støj eller mudrede vokaler. Alt i alt kan man sige, at jo mere fleksibel du ønsker at være, desto mere burde du overveje Olympus DS-9500.

Men begge de enheder, vi har diskuteret, er professionelle diktafoner, som øger din produktivitet og arbejdsflow signifikant. Hvis du for det meste dikterer foran computeren på arbejdets eget netværk, kan du trygt nøjes med at have en Olympus DS-7000 som din trofaste følgesvend.