Jabra Engage headset: Ren ingeniørkunst på ørerne

Jabra Engage DECT headset serien

Jabra Engage DECT headset serien

”If it ain’t broke, don’t fix it.” Det er en af de mere pragmatiske vendinger, vi har hørt fra det amerikanske kontinent. Men den pragmatik har den danske virksomhed Jabra valgt at blæse hårdt og godt på. For nu kommer de med en afløser til deres gamle PRO 9400, det populære og effektive trådløse headset til callcentre og andre kontorer med meget telefonsnak.

Og det er naturligvis velkomment med en nyhed af den størrelse. Jabra PRO 9400-serien har været et af de mest populære headsets, siden det kom på markedet tilbage i 2009. Det siger noget om det, at det først nu er blevet på tide med en afløser. Med tilslutning til både PC, mobil og din fastnettelefon, et stort udvalg til mange slags ønsker og en rækkevidde på op til 150 meter har det været svært at komme med noget, som kunne noget mere eller bedre.

Så der er noget at leve op til, og nu har Jabra endelig fået samlet nok sammen til at kunne afsløre afløseren, og de har givet deres nye hjertebarn på seks nye headsetmodeller navnet Jabra Engage. De har i løbet af processen engageret ca. 40 ingeniører i over 115.000 timer for at skabe noget helt nyt og endnu bedre. Det er over 13 års arbejde i alt, eller ca. lidt over fire måneder pr. ingeniør, hvis man hverken har brug for søvn, mad, socialt samvær eller andet i løbet af døgnets 24 timer.

Jabra har med andre ord arbejdet meget og længe, hvilket, udover seks nye headset, blandt andet også har kastet fire unikke patenter af sig.

Vi kaster os over serien og gennemanalyserer den til bunds. Hvad er forskellene mellem modellerne, og hvad er forbedret siden dengang i 2009, hvor PRO 9400 kom ud, Barack Obama blev præsident, Stein Bagger blev dømt skyldig i bedrageri, og Kalle Pimp vandt det store nationale talentshow på DR?

2009 var et år med finanskrise og andre livsomvæltende begivenheder. Vi advarer om stærke billeder og lyd.

Først kigger vi nærmere på de nye Jabra Engage-modeller, og vi slutter af med at se på, hvad der er opgraderet siden Kalle Pimps store år.


To serier i én

Engage-serien er faktisk ikke kun en, men hele to serier: Engage 65 og Engage 75. Førstnævnte er lillebror, mens sidstnævnte har den fulde pallette af funktioner og tilslutninger. De fås hver i tre modeller: Mono, Stereo og Convertible. Det giver i alt seks modeller, så der gerne skulle være noget for alle.

Begge serier virker ved, at headsettet forbindes med en basestation, som du kobler til dine andre enheder. Headset og base taler med hinanden ved hjælp af DECT-teknologien, som har en lang række fordele frem for Bluetooth. Det kan du læse mere om her.

Engage 75 har dog som ekstra funktion bl.a. indbygget Bluetooth i basen, så du også kan koble din mobiltelefon til. Derudover er basestation blevet udstyret med ekstra lir, såsom et LED-display, og æsken har fået nogle flere godter i sig.

Vi gennemgår hver serie i flere detaljer:

Engage 65

Hvis du ønsker at slippe for telefonrør, indbygget mikrofon i computeren og frem for alt ledninger, men ikke har behov for at have dit headset sluttet til mobiltelefonen, har du fundet din mage i Engage 65.

Headsettet kan forbindes til både computer og fastnettelefon på samme tid, og du har op til 150 meters rækkevidde. Det svarer ca. til 1,5 fodboldbane eller over 600 liter mælk, hvis du lægger kartonerne i forlængelse af hinanden.

Hvis du skulle befinde dig selv låst inde i kopirummet, og telefonen ringer, kan du besvare opkaldet med svarknappen på selve headsettet. Eller lægge på. Hvis du derimod sidder ved din plads og ligesom alle os andre en gang imellem føler dig lidt doven, når telefonen ringer, har du samme kontrolmuligheder på basestationen, hvis du skulle foretrække det.

Serien kan deles op i tre modeller: Engage 65 Mono, som har en enkelt høretelefon og hovedbøjle, Engage 65 Stereo, som har høretelefoner på begge ører siddende på en hovedbøjle, og Engage 65 Convertible, der er den diskrete model med en ørekrog, og som kun vejer 18 gram.

Jabra Engage 65 MonoJabra Engage 65 StereoJabra Engage 65 Convertible

Engage 75

Hvis du til gengæld har en mobiltelefon liggende, og du godt kan se pointen i at bruge dit headset til den, er det oplagt at gå direkte til Engage 75-serien. Den har Bluetooth i basen, som kan forbindes til ikke bare én, men hele to mobiler på samme tid. Og for at gøre det hele lettere har den indbygget NFC, så det eneste, du skal gøre, er at holde telefonen op mod basen, og så er de parret.

Ikke alene har du mulighed for at slutte mobilen eller tabletten til. Du har også et ekstra USB-stik, så du kan slutte to computere til eller måske en USB-telefon oveni computeren. Der sidder desuden et analogt stik til fastnettelefon, hvilket gør, at du i alt kan slutte hele fem enheder til på samme tid. Vi tør godt love, at det dækker mere, end hvad de fleste har brug for.

Basen har desuden fået en række flere funktioner i sig, bl.a. LED-display, digitalt ur og en indbygget menu, som gør det muligt at personificere og justere meget mere.

Engage 75 kommer ligesom 65-serien i tre forskellige modeller: Engage 75 Mono ed én høretelefon, Engage 75 Stereo med to og Engage 75 Convertible med mindre størrelse og en ørekrog.

Der ligger dog en del flere tilpasningsmuligheder i æskerne. Mono-headsettet leveres med en ekstra nakkebøjle, så du kan bevare håret, som du satte det i morges, og Engage 75 Convertible lever fuldt op til sit navn og giver dig to størrelser ørekroge, en nakkebøjle og en hovedbøjle med i købet, så du kan skifte headset-stil, som andre skifter undertøj. Et nyt og friskt look hver dag.

Jabra Engage 75 MonoJabra Engage 75 StereoJabra Engage 75 Convertible


Engage vs. PRO 9400

Men hvordan adskiller de nye headset sig så fra de gamle? Vi ved, at det spørgsmål har naget som en lille orm lige siden første sætning. Glæd dig, for vi udløser vi spændingen her:

Forbindelse

Først og fremmest har Jabra med Engage 75-serien sat en ny standard for, hvor nemt og hvor meget du kan forbinde dit DECT headset med alle dine apparater. PRO 9400-headsettet havde op til tre forbindelsesmuligheder, men nu kan du kaste det i gruset og se frem til hele fem forbindelser. To Bluetooth, to USB og en enkelt analog til fastnet.

NFC i basen gør det også noget lettere for dig at slutte mobilen til, da du ikke skal kegle rundt i uendelige menuers parringsdans som en anden paradisfugl:

Naturens egen gengivelse af parring mellem to Bluetooth-enheder uden NFC.

Lyd

Jabra har også formået at give både mikrofon og højttalere et ordentligt nøk op ad rangstigen. En af de ting, som viser alderen på PRO 9400-serien er de frekvenser, headsettet kan gengive musik i. Det går kun fra 150 Hz og op til små 7.000 Hz. Det menneskelige øre kan alligevel høre fra 20-20.000 Hz. Så det er godt 13.000 små, dejlige frekvenser man går glip af i toppen og stort set hele bassen. Man kan mildt sagt kalde lyden lidt dåset.

Dåset lydDåset lyd kan hurtigt blive noget snavs for ørerne. Andrzej Karpiński, “Ucho Van Gogha”, 1994

Den nye Engage-serie kan afspille mellem 40-16.000 Hz, hvilket må siges at være noget af en forbedring. De er derfor noget mere velegnede til musik og streaming, især hvis du bruger Stereo-modellen.

Mikrofonen går også noget højere på den nye serie. PRO 9400 gik også kun fra 150 Hz til små 7.000 Hz, men du får nu noget mere valuta for pengene med en spændvidde fra 100-10.000 Hz.

Alt i alt giver det et bedre lydbillede til både musik og samtaler, hvilket øger anvendeligheden i headsettet betragteligt.

Batteri

En tredje ting, som er klart opgraderet i Engage-serien, er batteri og opladning. Levetiden er gået op med 30 procent, så du nu kan tale i op til 13 timer, og samtidig er standbytiden steget med hele næsten 40 procent, så du nu kan have headsettet klar i op til 52 timer, uden det går død.

Hvis du sætter headsettet i basen, gør det dog ikke altid en forskel i hverdagen, da det naturligvis bliver holdt opladet, når det står på sin plads. Hvis headsettet mod forventning skulle være gået død som en sprinter op ad Mont Ventoux, er opladetiden skåret ned fra to hele timer til kun halvanden. Så du er klar igen på ingen tid.

Til slut har de nye headset alle fået indbygget en lille Busylight, som er en lampe, der lyser, når du er optaget af et opkald. Det gør det nemt for dine kolleger at se, at du rent faktisk taler med andre og ikke bare dig selv, og at du derfor ikke lige er klar til at kontorchatte om arbejdsrelaterede sager eller den nyeste udvikling i Game of Thrones.

Den mindre Convertible-model har ikke forlænget batteri, men til gengæld er vægten blevet skåret helt ned, så det kun vejer 18 gram.  


Nu hvor vi har fået overstået den formelle introduktion, kan du med vores praktiske flowdiagram finde det perfekte headset til dit behov. Du har naturligvis ret til at printe det ud og hænge det på kontorvæggen.

Jabra Engage headset serien: Hvad skal jeg vælge?



© Zinuss.